+90 324 328 3433    +90 530 695 1111
Sosyal Medya Hesaplarımız

PRATİK HABER – 09 Eylül 2013

15 Ocak 2018
1 kez görüntülendi
PRATİK HABER – 09 Eylül 2013

Odasından saatlerce çıkmayan ve ailesiyle yeterince iletişim içinde bulunmayan çocukların bu davranışları karşısında aileler ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Bunun dışında internetin cep telefonlarından da ulaşılabilir haline gelmesi çocuğun sosyal yaşantı içerisinde çevreye ilgisinin azalmasına neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre uzun süre internet kullanımı sonucunda çocuğun iletişim problemleri yaşadığı ve gittikçe yalnızlaştığı ortaya koyuluyor. Gerek internet kullanımı gerekse uzun saatler oynanan bilgisayar oyunları çocukların akademik başarısını, günlük yaşantısını, sosyal ilişkilerini ve davranış biçimlerini önemli ölçüde etkiliyor.

Çocukların bilgisayar kullanımıyla ilgili olarak Mersin üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Fevziye Toros, çocukların bilgisayar kullanımı ile ilgili Pratikhaber’in sorularını yanıtladı.

Çocuklar bilgisayar başında günde en fazla kaç saat geçirmeli?

“ Bununla ilgili net bir cevap vermek doğru olmayabilir. Çocuktan çocuğa, gençten gence değişebilir. Ancak süreyi belirlemede en çok dikkat edilmesi gereken şey, çocuğun bilgisayarda geçirdiği süre ile sosyal aktivite sıklığı, sosyal paylaşımda ve akademik sorumlulukları yerine getirmek için gerekli süreler arasında belli bir denge kurulabilmesidir.”

Yoğun bilgisayar kullanımı ilerisi için nasıl bir risk taşır? Sosyal fobiye işaret olabilir mi?

“Sosyal fobi için çok farklı riskler vardır. Eğer çocuk ve genç yapı olarak çekingen, kaygılı, sosyal iletişimi başlatma ve sürdürmede sorun yaşıyor, eleştirilere çok hassas, mükemmelliyetçi, kırılgan ise sosyal fobi tabii ki tetiklenebilir. Tersine yorum yapmak da mümkündür. Yani sosyal fobisi olanlarda bilgisayarda geçen süre daha uzun ve daha çok tercih edilen bir iletişim şekli olabilir.”

Aileler ne yapmalı?

“Bilgisayara konulan sınırlı süreler dışında diğer zamanların nasıl doldurulacağı da önemli. Eğer çocuk ve ergen için sosyal aktiviteler olmaz ise, aile etkin ve yeterli iletişim kurma becerisine sahip değil ise çocuklar bilgisayardan cep telefonunda mesajlaşmaya, televizyonda zaman geçirmeye meyilli oluyorlar. Bu nedenle spor, müzik, resim gibi aktivitelerdeki hobileri, başarıları desteklenmelidir.”

“Çocuk Başından İtibaren Sürenin Sınırlı Olduğunu Bilmeli”

“Son yıllarda hem çocuk hem de ergenlerin aileleri önemli oranda karşılıklı iletişim kopukluğundan veya iletişim yetersizliğinden şikayetçi olmakta. Aslında başlangıçtan itibaren yapılması gereken şeyler var. Bilgisayar eve girdiği andan itibaren çocuk ve genç bilgisayarda geçen sürenin sınırlı olduğunu bilmeli. Başlangıçta buna hiç dikkat edilmez ise daha sonra kontrol altına almada aileler çok zorlanabiliyorlar. Ataların deyimi ile maalesef ‘nasıl başlarsa öyle gider’ düşüncesi çocuk ve gençler ile ebeveynler arasında ciddi bir çatışmaya yol açabiliyor.”

“Çocuk ve ergene her ailenin kendine göre belirlediği süreyi doğru şekilde ödül/ceza yöntemini de gereğinde kullanarak uygulaması aslında emek verilirse zor olmayacaktır. Ancak son yıllarda internet bağımlılığı kavramı da mevcut olmaya başladı. Aile her şeye rağmen kontrol edemediğini düşünüyor ise ilgili bir uzmandan en erken sürede destek de almalıdır.”

Şiddet içeren bilgisayar oyunlarının çocuk psikolojisi üzerindeki etkisi nedir?

“Etkilenmemek mümkün değildir. Kimisinin etkisi kısa sürede kimisinin ise uzun sürede çıkacaktır. Burada bence en büyük sorun çocukların pek çok şiddet benzeri tutum ve sözleri kanıksamaları ve olağan sayar olmalarıdır. Böylece küçük yaştan itibaren duyarlılık azalıyor

, empati yeteneği yeterince gelişemiyor. Bunda şiddet içeren oyunlar dışında çocuk ve gençler yeterince gerçek sosyal ortama girmediklerinden bir iletişim nasıl başlatılır, nasıl devam eder, nasıl biter, karşıdaki bireyin aktarmak istediği duygu, düşünceler nelerdir, nasıl yardımcı olabilirim, nasıl kendimi koruyabilirim? gibi deneyimleri edinememiş olmaları da önemli rol oynuyor.”

Peki bilgisayar tamamen yasaklanmalı mı?

“Tabi ki hayır. Kontrol edilmeli. Ama çocuk ve gençlerin gerçek hayatta da var oldukları hissettirilmeli.”

HABERİN LİNKİ: http://www.pratikhaber.com/saglik/cocuklarin-bilgisayar-kullanimina-dikkat-h18159.html