+90 324 328 3433    +90 530 695 1111
Sosyal Medya Hesaplarımız

S.S.S.

05 Aralık 2017
3 kez görüntülendi
S.S.S.

1.Otizm nedir?

Konuşmada gecikme, sosyal olarak karşıdaki kişiler ile iletişimi başlatıp sürdürememe, anlamsız davranışların tekrarı, empati kuramama, öğrenmede yetersizlikler,…ile giden çocuk ve ergen psikiyatri alanında gün geçtikçe tanı koyulma sıklığı artan yapısal bir bozukluktur.

2.Otizmin nedenleri nelerdir?
Otizm yapısal bir bozukluktur ve tek bir nedeni yoktur. Otizmin tam olarak nedeni günümüzde hala saptanamamıştır. Son yıllarda artan genetik çalışmalarda çoklu gen geçişlerinin önemli olduğu vurgulanmaktadır.

3.Anne-baba davranışı otizme yol açar mı?
Hiçbir anne ya da babanın tutumu direk otizme yol açmaz. Ancak iletişimin yetersizliği;
Otizme benzer belirtiler oluşmasında,
Otizmin erken farkına varılmasında,
Otizmin tedavi sürecinde oldukça önemlidir.

4.Otizmli çocuğun kardeşinde de otizm görülür mü?
Otizm olan çocukların kardeşlerinde otizm riski, konuşma gecikmesi, sosyal iletişim sorunları, zeka geriliği, dikkat eksikliği,…daha sık görülür. Ancak toplumda son yıllarda otizmin yaygınlığı %1 olarak bildirilmiş, kardeşlerinde otizm riskinin de %2-3 olabileceği bildirilmiştir. Yani otizmi olan çocuğun kardeşinde risk yaklaşık 50-60 kat artmıştır.

5.Otizmin televizyon izleme ilişkisi nasıldır?
TV izleme otizm tablosunun ağırlaşmasına olumsuz katkıda bulunur. En erken sürede TV iletişimine sınır konulmalıdır.

6.Otizmin beslenme ile ilişkisi var mıdır?
Beslenme ile otizmin direk ilişkisi yoktur. Ancak annenin gebeliğinde ve doğumdan sonraki çevresel ortamlarda kurşun gibi ağır metallere maruz kalma otizm için önemli risk oluşturabilir.

7.Otizmin zeka düzeyi ile ilişkisi var mıdır?
Otizmli çocukların %60-70’inde değişen düzeylerde zeka geriliği görülür.

8.Kekemeliği olan çocuğa özel eğitim ne zaman başlatılmalıdır?
Kekemeliği olan her çocuk mutlaka çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı tarafından görülmelidir. Çünkü kekemeliği olan çocukların %30-70’ine ek bir ruhsal bozukluk eşlik etmektedir. 2-3 yaşında başlayan kekemeliğin %60-70’i kendiliğinden düzelmektedir. Bu nedenle özel eğitim desteğini en az bir yıl devam eden, okul öncesi (5-6 yaş) veya okul dönemi çocukların alması daha uygundur.

9.Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tedavisinde (DEHB) ilaçların etkinliği nedir?
DEHB’ de ilaç etkinliği %40-90’a kadar değişmektedir.

10.Çocuk ve ergen ruh sağlığı için önerilen ilaçlar ile ilgili bilgiyi kimden alabilirim?
Çocuk ve ergen psikiyatri alanında sizlere doğru ve yeterli bilgi verecek tek kişi bu konunun uzmanı olan çocuk ve ergen psikiyatri uzmanlarıdır.  İlaçla ilgili psikolog, rehberlik uzmanı, pedagog, eczanede çalışan kişiler, öğretmenler, komşular, aile bireyleri, …gibi bireyler veya meslek gruplarından gelebilen olumsuz yorumları dikkate almayınız. Unutmayın ki herşeyin uzmanı, alanında en yetkin kişidir.
Her tür ilaçla olduğu gibi çocuk ve ergen psikiyatri alanında kullanılan İlaçlardan da kaynaklanan yan etkiler bazen oluşabilir. Bu durumda en kısa sürede ilgili hekim grubu ile görüşün.

11.Çocuk ve ergen psikiyatri alanında kullanılan ilaçlar çocukların beynine zararlı mıdır?
Kesinlikle hayır. Öncelikle çocuk ve ergenlerdeki ilaçların kullanım onayı için erişkinlerden çok daha fazla çalışma yapılmak zorundadır. Bu nedenle erişkin yaşta kullanıma onay alınan ilaçlardan daha güvenlidirler. Beyine zararlı olacak bir ilacı bilimsel olan hangi uzman neden yazar? Bu konuda duyduğunuz söylemler sizi rahatsız eder ise uzman hekiminizden lütfen bilgi alın.

12.DEHB ilaçları bağımlılık yapar mı?
Tabii ki hayır. Tam tersine kullanılan ilaçlar ileride oluşma riski olan alkol, sigara, madde bağımlılığı için koruyucu faktör oluştururlar.

13.Çocuğum özel eğitim için rapor alır ise (otizm, zeka geriliği gibi nedenlerle) ileride eğitim ve mesleki alanda sorun yaşar mı?
Şu anki bilgilerimiz bu konuda sıkıntı olmadığını gösteriyor. Kolunuz çocukken kırıldı ise erişkin dönemde inşaatta çalışamazsınız deniyor mu?
Erişkin dönemde çocukluktaki tanınız karşınıza çıkar ise bulunduğunuz yaşta erişkin psikiyatriden alacağınız ruhsal muayene raporu geçerli olacaktır.

14.Altına ıslatma için kullandığımız ilaçlar ileride kısırlık yapar mı?
Bu konu şu an tamamen bir halk efsanesidir. Böyle bir şey bilimsel ve doğru değildir.

15.Çocuk ve ergen psikiyatri uzmanı tedavide her zaman ilaç yazar mı?
Tabii ki hayır. Tutum önerileri, destekleyici yaklaşımlar, davranış önerileri,… ile de terapi desteği vererek yardımcı olur. Ancak her bozuklukta olduğu gibi;
Davranış bozukluğunun veya düşünce içeriğindeki bozukluğun şiddeti,
Çocuk ve ergenin tedaviye başlama yaşı,
Akademik sıkıntıların düzeyi,
Çocuk-ergen-ailenin sorunlarla baş edebilme düzeyi,
Mevcut bozuklukta biyolojik faktörlerin önemi,
İlaçsız terapi önerilerine karşı çocuk-ergen ve ailenin motivasyonu,
Çocuk ve ergenin zeka düzeyi,
İlaç kullanımına çocuk ve ergenin uyumu gibi pek çok faktör değerlendirildikten sonra etkileyebilir.

16.Çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları ile ilgili destek verme sürecinde pek çok kişinin ilaç aleyhine yorum yapmasının nedenleri neler olabilir?
Bence tamamen anlamsız ve gereksiz bir bakış açısı. Her mesleğin aynı bozukluk için yapabileceği şeyler var oysa. Ama bizim toplumumuzda maalesef sınırlar hep ihlal ediliyor. Bir de herkes her konuda kendini yetkin hissedebiliyor. Keşke sağlık konusunda hele de çocuk ve ergenlerimizde bu olmasa.