+90 324 328 3433    +90 530 695 1111
Sosyal Medya Hesaplarımız

HATAY HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ – 11 Haziran 2014

16 Ocak 2018
3 kez görüntülendi
HATAY HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ – 11 Haziran 2014

“Otizm Spektrum Bozuklukları “ Semineri

Otizm, doğuştan gelişen, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen nörolojik tabanlı bir bozukluk olarak tanımlanır. Genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkarken, bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkilemektedir. Otizmi diğer engel gruplarından ayıran en önemli fark ise otistik çocukların erken tanı ve yoğun eğitimle sorunlarının giderilmesinde büyük kazanımların sağlanmasıdır. Özellikle geçmişte erken tanı ve erken ve yoğun eğitim konusunda yaşanan sorunlar nedeniyle toplumsal yaşama entegre olamamış bireyler ve ailelerinin eve kapanmasının önüne geçilmesi konusunda sorumluluk bilinciyle Müdürlüğümüz, İlimizde Otizm Yerel Eylem Planı hazırlayarak bu çocuklarımız için ikinci adımı atmış bulunmaktadır.

İlimizde 200 civarında otizmli birey olduğu bilinmekte ve otizmli birey sayısını belirlemeye ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bu kapsamda; Müdürlüğümüz tarafından 2013 yılı Sosyal Destek Programından (SODES) destek almaya hak kazanan “Elim Sende Projesi hazırlanmıştır. Bu proje ile otizmli çocuk ailelerinin ihtiyaçlarının belirlenesi, aileler arasında iletişim ve dayanışmanın sağlanması ve otizm konusunda farkındalık yaratılması amaçlanmıştır. Bu amaçla hazırlanan çalışmalara ailelerin katılımı sağlanmıştır.

Projemizde Antakya Rehberlik ve Araştırma Merkezine (RAM) bağlı Samandağ, Yayladağı, Altınözü ve Antakya İlçelerinde ikamet eden 69 çocuğun ailesine ulaşılması planlanmıştır. Otizmli çocuk ve ebeveynleri arasında iletişim ve dayanışmanın sağlanması, gereksinimlerinin belirlenmesi, otizmle ilgili diğer çalışmalara temel oluşturacak veriler elde edilmesi ve ailelerin bilgi düzeylerinin arttırılması hedeflemiştir. Proje 30 Haziran 2014 tarihinde son bulacaktır.

buy amoxil

, helvetica, sans-serif;”>İlimizde Otizm farkındalığını arttırmak amacıyla alanında yetkin akademisyenler otizm konusunda verdikleri eğitimlerle proje hedeflerine ulaşılmasına aracılık etmişlerdir. 06.06.2014 tarihinde verilen eğitim de ailelerin isteği doğrultusunda organize edilmiştir. Bu amaçla Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Fevziye TOROS tarafından Sağlık Müdürlüğü Toplantı salonunda “Otizm Spektrum Bozuklukları “ semineri, Valimiz Sayın M. Celalettin LEKESİZ’ in eşleri Saygıdeğer Zehra LEKESİZ Hanımefendinin katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Program sonunda Sayın Müdürümüz Doktor Ümit Mutlu TİRYAKİ’ tarafından Prof. Dr. Fevziye TOROS’a katkılarından ötürü plaket verilmiş, program verilen ikramla son bulmuştur.

online-pharmacy-uk.com

, helvetica, sans-serif;”>HABER LİNKİ:http://hatay.hsm.saglik.gov.tr/index.php?sayfa=haberler&no=437&dil=tr